Van Dingstee Kwartet

Uitgevoerd wordt van Joseph Haydn (1731-1802): Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze. Oorspronkelijk een werk voor orkest, waarvan in 1787 een versie voor strijkkwartet is gepubliceerd.


Van DingsteeKwartet
Van Dingstee Kwartet is een toonaangevend strijkkwartet. Het werd in de pers veelvuldig geprezen om vloeiend samenspel, sublieme klankvorming, gedrevenheid en temperament. Het viertal is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot een succesvol en veelzijdig strijkkwartet. Met concerten op vrijwel alle Nederlandse podia en tientallen tournees in Europa en de Verenigde Staten heeft het kwartet zich geprofileerd als één van Nederlands toonaangevende kamermuziekensembles. In de pers werden de concerten van het kwartet veelvuldig geprezen vanwege het vloeiende samenspel, de klankvorming, de gedrevenheid en het temperament.
De uit één gezin afkomstige violistes Ingrid van Dingstee en Marjolein van Dingstee en cellist Ewout van Dingstee zijn de oprichters en naamgevers van het kwartet. Suzanne Dijkstra is de altvioliste van het kwartet.
Een intensief en direct contact met het publiek is een belangrijk kenmerk van het
Van Dingstee Kwartet. Niet alleen via de muziek, maar ook in de vorm van programmatoelichtingen, lezingen en cursussen, deelt het kwartet de liefde voor het strijkkwartet met het publiek. Er zijn verschillende opnamen van het kwartet op cd uitgebracht. Deze zijn door pers en publiek met lovende kritieken ontvangen. Ook werden live-registraties van concerten van het kwartet op radio en televisie uitgezonden, zowel in Nederland als door de Oostenrijkse omroep ORF. Het kwartet gaf diverse strijkkwartet- en kamermuziekcursussen en was quartet-in-residence aan de Oklahoma State University in de Verenigde Staten.
Het
Van Dingstee Kwartet won diverse prijzen bij internationale kamermuziekconcoursen en volgde masterclasses bij leden van gerenommeerde strijkkwartetten als het Amadeus Kwartet, Alban Berg Kwartet, Bartók Kwartet, Juilliard Kwartet en het Cleveland Kwartet. Ook volgde het kwartet gedurende twee jaar de deeltijdopleiding van de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam.

Het
Van Dingstee Kwartet bespeelt vier bijzondere instrumenten. Ingrid van Dingstee bespeelt een Nicola Gagliano viool uit 1739. Suzanne Dijkstra bespeelt een altviool die door Domenico Scrosati te Milaan in 1775 is gebouwd. Deze beide instrumenten zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Marjolein van Dingstee bespeelt een viool gebouwd in Napels door Gennaro Vinaccia in circa 1770 en Ewout van Dingstee een Napolitaanse cello van rond 1820* kaarten bestellen >>

* terug naar Serie 2017-2018 >>