Beethoven aan het Werk


Joe Puglia en Jaewon Lee - viool, Lilli Maijalla - altviool en Amy Norrington - cello


Beethoven
Het Strijkkwartet Nr. 1 in F groot, opus 18/1 is een vierdelige compositie voor strijkkwartet van Ludwig van Beethoven, die in 1799 voltooid werd en in 1800 grondig gereviseerd. Het is deze gereviseerde versie van het strijkkwartet die gewoonlijk gespeeld wordt. Je zou die dus eigenlijk opus 18/2 moeten noemen.
De suggestie om dit kwartet als nummer 1 van het opus te nemen is afkomstig van de primarius van het Schuppanzigh-kwartet. De reden lijkt begrijpelijk. Het kwartet in F is het meest uitgebreide en in meerdere opzichten het meest grootse binnen dit opus; het kwartet was ook altijd al de favoriet van het publiek.
De hoekdelen van dit kwartet zijn het brilliantst. Het tweede (langzame) deel is het enige dat in mineur staat en veruit het meest emotioneel. Het scherzo is het snelste en het extreemst. Louis Spohr roemde dit opus 18 nr 1 als het ideale model voor het genre.
Alle oorspronkelijke handschriften van opus 18 zijn verloren gegaan behalve een vroege kopie aan een vriend van Beethoven (Amenda) van de allereerste versie. Beethoven schreef zijn vriend die kopie niet aan anderen meer door te geven daar hij “nu pas geleerd had hoe een kwartet correct te schrijven”. Beethoven heeft voor de publicatie dus dit kwartet betrekkelijk ingrijpend gereviseerd.


Joe Puglia
Joe Puglia wil graag de eerste versie, van het Amenda-handschrift, vergelijken met de uiteindelijk gepubliceerde versie, omdat de verschillen een interessant licht werpen niet alleen op Beethovens werkwijze, maar ook op de manier waarop bijvoorbeeld de muziek van Corelli en Mozart invloed heeft gehad op Beethovens stijl. Joe wil vertellen, speelvoorbeelden geven (ook uit kwartetten van Corelli en Mozart), en beide versies in hun geheel laten horen. Tijdens het concert zal er ook ruimte zijn voor vragen uit het publiek. Joe houdt dat in strakke regie! Joe speelt met drie bevriende collega’s, waar hij erg gelukkig mee is: Jaewon Lee – viool, Lilli Maijalla – altviool en Amy Norrington – cello.

In de pauze willen we graag met u toasten op het nieuwe jaar.

* kaarten bestellen >>

* terug naar overzicht seizoen 2018-2019 >>