Dudok Quartet

Four in One

Dudok-Kwartet-1-foto-Marco-Borggreve
Het Dudok Quartet wordt nu gezien als het beste Nederlandse strijkkwartet. Wij als concertorganisatie vinden dat terecht en het is voor ons een hele eer om deze musici nu voor de vierde keer in Heiloo te kunnen horen.
In 2014 ontving het de Kersjes Prijs, de grootste Nederlandse prijs voor een kamermuziekgroep met exceptioneel talent. Ook internationaal werden en worden de kwartetleden bejubeld en gooiden ze hoge ogen op internationale concoursen voor strijkkwartetten en wonnen daar verschillende prijzen. Hun eerste album Metamorphoses werd internationaal in 2015 lovend ontvangen evenals het tweede album Labyrinth in 2017; voor dit laatste album kregen ze vijf sterren in het BBC Music Magazine. Het Dudok Kwartet speelt regelmatig in het Concertgebouw alsook in het Muziekgebouw in Amsterdam en treedt eveneens op in vele zalen in heel Europa. Dit seizoen maakte het kwartet zijn debuut in New York en in de Wigmore Hall in Londen. De sterke punten van dit kwartet zijn de zeer verzorgde techniek, het perfecte samenspel en het bevlogen spel.
De leden van het kwartet zijn:
* Judith van Driel - viool
* Marleen Wester - viool
* Marie-Louise de Jong - altviool
* David Faber - cello

Het kwartet heeft een zeer breed repertoire en met openhartig en bezield spel delen deze musici de kern van muziek met de luisteraars. Ze laten hun hart spreken en dringen zo door tot de essentie van muziek. Voor hen is er geen oude of nieuwe muziek, maar muziek van nu; muziek die gehoord moet worden en ontroert.

266px-Dmitri_Shostakovich_credit_Deutsche_Fotothek_adjusted
Over het programma: het maakt deel uit van onze serie “Een begin van Volledigheid" met alle strijkkwartetten van Sjostakovitsj inclusief het pianokwintet. We zijn nu op de helft van deze serie. Het is een eerbetoon aan een van de grootste componisten voor strijkkwartet, waarvan veel werk nog onvoldoende bekend is.
Veel componisten hebben strijkkwartetten geschreven en niet zelden zijn dat hun mooiste werken. Ook Ludwig van Beethoven (1770-1827) heeft met zijn strijkkwartet opus 130 nr.13 een meesterwerk geschreven en het is dit seizoen het lijfstuk van het Dudok Quartet. De late kwartetten van Beethoven zijn, net als zijn late pianosonates, tijdloze meesterwerken. Beethoven gaat hier tot de toppen van zijn muzikale verbeelding, en is zijn tijd, maar misschien ook de onze, nog steeds ver vooruit. Als finale kan de ‘Grosse Fuge’ worden gespeeld, maar de kans bestaat ook dat de daarna gecomponeerde, wat lichtvoetiger tweede finale wordt uitgevoerd.
De zes strijkkwartetten opus 20 van
Joseph Haydn (1731-1808) leverden hem de titel ‘de vader van het strijkkwartet’ op; hij zette hiermee de toon voor alle strijkkwartetten die daarna gecomponeerd zouden worden. Hij was 40 jaar oud toen hij dit werk componeerde en Europa kende woelige tijden met nieuwe ideeën over politiek, geloof en filosofie, hetgeen zijn invloed heeft gehad op opus 20. Het Dudok Quartet voert hiervan strijkkwartet no.1 uit.
Van
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) wordt van opus 110 strijkkwartet nr. 8 uitgevoerd. Hij schreef dit stuk na twee traumatische gebeurtenissen is zijn leven, nl. de diagnose van myelitis en het toetreden tot de communistische partij; het werk is opgedragen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van fascisme en oorlog. Hij schreef het werk in drie dagen in en het behoort tot zijn meest intieme werk. Na het componeren van dit werk heeft hij volgens een goede vriend overwogen zelfmoord te plegen.


Het Dudok Quartet was afgelopen seizoen te gast bij Podium Witteman. U kunt hier kijken en luisteren.* kaarten bestellen >>

* terug naar overzicht seizoen 2018-2019 >>