Orkest van de Achttiende Eeuw
o.l.v. van Roel Dieltiens, dirigent en solist

Felix Mendelssohn en Carl Philip Emanuel Bach


images
Al vanaf de oprichting in 1981 door dirigent en blokfluitist Frans Brüggen en violiste Lucy van Dael staat het Orkest van de Achttiende Eeuw borg voor topconcerten in de hele wereld. Het orkest is gespecialiseerd in het spelen van oude muziek en muziek uit de klassieke periode en bestaat uit ongeveer 60 musici afkomstig uit verschillende landen die allen spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Ook zijn inmiddels vele cd’s opgenomen.Tour 150
, het eerste project in 2019, dat o.m. in de Witte Kerk van Heiloo uitgevoerd wordt, is gewijd aan muziek voor strijkers. De Belgische barok-cellist Roel Dieltiens is muzikaal leider.

roeldieltiens02
Roel Dieltiens studeerde in Antwerpen en in Detmold. Hij maakte zeer snel internationale naam als cellist en wordt tegenwoordig beschouwd als een autoriteit, zowel op moderne cello als op barokcello. Zijn sterke persoonlijkheid, overrompelende muzikaliteit en onconventionele aanpak brachten hem op alle grote concertpodia van de wereld. Zijn opnames voor diverse labels werden steevast moet lovende kritieken ontvangen en hadden grote publieke belangstelling. Voorbeelden: Simply the best (Classic CD USA over de opname van Kodaly's Sonate voor cello-solo opus 8); The only significant disc of cellomusic to appear in 1997 (Fanfare USA over de Franchomme-cd); Un grand disque, et le meilleur enregistrement vivaldien depuis longtemps (Diapason over de eerste cd met celloconcerto's van Vivaldi). Onlangs mocht Roel Dieltiens nog een KLARA en ook de Caecilia-Prijs in ontvangst nemen voor zijn recente opname van de 6 Suites voor cello-solo van J.S.Bach. Roel Dieltiens doceert Cello aan de Hochschule der Künste van Zürich, is geregeld jurylid in internationale wedstrijden en tevens als docent Kamermuziek verbonden aan het Lemmensinstituut te Leuven.

In de Witte Kerk soleert Roel Dieltiens in twee cello-concerten van
Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788). Ze vormen een heerlijke mengeling van barokke traditie en grote individuele expressie. Carl Philipp Emanuel, zoon van Johann Sebastian Bach, was meer dan dertig jaar de vaste klavecinist aan het hof van Frederik de Grote.
Van
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) kent iedereen de Schotse en de Italiaanse symfonie. Slechts weinigen weten dat hij op zeer jonge leeftijd een dertiental symfonieën voor strijkers componeerde. Het waren huiswerkopdrachten voor de jonge Mendelssohn, maar de genialiteit van zijn latere werken en vooral zijn enorme muzikale energie klinken al volop. De familie Mendelssohn-Bartholdy was een welgestelde joodse familie. In dit milieu groeide wonderkind Felix Mendelssohn op en componeerde tussen zijn elfde en veertiende voor het huisorkest heerlijke symfonieën voor strijkers.

Programma:
F. Mendelssohn-Bartholdy: Sinfonia nr. 1 in C voor strijkers, MWV N1 en Sinfonia nr. 10 in b voor strijkers, MWV N10;
C.P.E. Bach: Celloconcert in Bes, Wq. 171 en Celloconcert in A, Wq. 172.


Klik hier voor een korte video-introductie over dit project met cellist Roel Dieltiens en werken van CPE Bach en Mendelssohn.


Let op! gewijzigde toegangsprijs: € 20 !


* kaarten bestellen >>

* terug naar overzicht seizoen 2018-2019 >>