Rietveld Ensemble en Helena van Heel, mezzo-sopraan
m.m.v. Marleen de Bakker, harp

Songs along the Way09 YouTube
In Songs along the Way bieden het Rietveld Ensemble en Helena van Heel een prachtig en afwisselend programma.
Om te beginnen kunt u uw geest laten dwalen door de bergen met
Aagot's Fjellgesang van de Noorse romantische componist Waldemar Thrane, waarin de zangstem alleen door koebellen wordt begeleid. Songs along the Way van de Nederlandse componist Jeff Hamburg is een voortzetting van die dwaaltocht: eigentijdse klassieke muziek, op teksten van Lao Tse, wordt gecombineerd met een performance waarin de componist het publiek via oeroude technieken in trance brengt.
Na de pauze wordt eerst een prachtig, onbekend strijktrio van de op jonge leeftijd door de nazi's omgebrachte componist Gideon Klein gespeeld. Het programma wordt afgesloten met de uiterst beeldende en kleurrijke Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler, gearrangeerd door Jeff Hamburg. Deze liederen worden wel vergeleken met Schuberts Winterreise: de thematiek van eenzaamheid, vergeefse liefde en het "wandern" zonder duidelijke bestemming wordt in Mahlers muziek zoet-schrijnend, bijna tastbaar opgeroepen.

Voor een impressie van Songs along the Way: klik op foto hierboven.

09 Rietveld 2 (1)
t Rietveld Ensemble is een Utrechts kwintet en bestaat uit gerenommeerde musici met een internationale achtergrond. Hun naam is geïnspireerd op de bekende Nederlandse architect Gerrit Rietveld, die woonde en werkte in Utrecht. Veel van het repertoire van het ensemble werd tijdens Rietveld's leven geschreven. Het repertoire omvat kamermuziek van de laatste 250 jaar, dus ook hedendaagse muziek, zoals bv. van de in Utrecht wonende Nederlands-Argentijnse componist Carlos Michans.
De leden van het ensemble zijn docent aan Nederlandse conservatoria en/of aanvoerder in belangrijke Nederlandse orkesten. Het zijn Elizabeth Perry, viool; Richard Wolfe, altviool; Matthias Naegele, cello; Nancy Braithwaite, klarinet en Marleen de Bakker, harp.Helena van Heel
De Zweeds-Nederlandse mezzosopraan Helena van Heel groeide op in het noorden van Zweden, waar ze in het plaatselijk kinderkoor zong. Na haar conservatoriumopleiding zong ze in het Zweeds Radiokoor en in het Eric Ericsons Kamerkoor, waarna ze in Nederland terecht kwam en bij het Nederlands Kamerkoor een schitterende carrière als solozangeres opbouwde. Tevens zong ze bij het Orkest van de Achttiende Eeuw, Amsterdam Sinfonietta, Asko/Schönberg Ensemble en Barok Opera Amsterdam. Ook geeft ze regelmatig recitals in grote zalen en bij de vereniging Vrienden van het Lied.


Recensies:
Pianist Rudolf Jansen, Nederlands bekendste liedbegeleider over Helena van Heel:
Zij frappeert zowel vocaal als in uitdrukkingskracht door haar natuurlijke eenvoud en door een puurheid die direct het hart raakt.

* kaarten bestellen >>

* terug naar overzicht seizoen 2018-2019 >>