Franz Schubert, Winterreise

Matthijs Mesdag, bariton en Vaughan Schlepp, fortepiano

De Witte Kerk Heiloo staat op zondag 2 december in het teken van Winterreise. Winterreise is het laatst voltooide werk van Franz Schubert. De cyclus van 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller behoort tot de meest geliefde werken van Schubert en misschien wel van onze hele westerse muziekcultuur. Schubert was ongeneeslijk ziek toen hij de laatste hand aan de tweede helft legde. De eerste helft was al eerder gepubliceerd. Schuberts vrienden waren geschrokken van de sombere lading van veel van de liederen, waarin winterse natuurbeelden met gevoelens van verlatenheid en wanhoop samenkomen. De lange eenzame reis door de barre winter begint met het afscheid van een trouweloze geliefde. Mensen kunnen in deze reis het afscheid van Schuberts eigen leven zien. Daarin doet de ontmoeting met de arme speelman, Der Leiermann, denken aan de ontmoeting met de dood.

Matthijs_Mesdag
(Bas) bariton Matthijs Mesdag studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen aan de “Britten Pears School for advanced musical Studies” te Aldeburgh GB bij Anthony Rolfe-Johnson, Sarah Walker en Diane Forlano, en in Parijs bij David Pittman-Jennings. Momenteel wordt hij gecoacht door Brian Masuda. Vanaf de oprichting in 1992 maakt hij deel uit van het “Amsterdam Baroque Choir” van Ton Koopman, waar hij als solist en ensemblezanger meewerkte aan de registratie van alle Bach-cantates en als solist aan de CD-opname van Mozarts Krönungsmesse en Vesperae Sollennes de Confessore. Naast zijn optredens als oratoriumsolist in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Finland, werkt hij bij de Nationale Opera, waar hij onder meer ensemblerollen vervulde in “Tea” van Tan Dun, “Die Soldaten” van Bernd Alois Zimmermann en “Raaff” van Robin de Raaff.
Enkele van de operarollen die hij speelde zijn “Hans” in de premiereproductie van “Een Job van onze tijd” van Wim de Ruijter, “Aeneas” in “Dido and Aeneas” in Wiltshire GB en recent “Betto” in “Gianni Schicchi” in de verfilming door Opera Spanga. Verder verzorgt hij sinds 1994 liedrecitals voor de “Vereniging Vrienden van het Lied” in samenwerking met pianist Vaughan Schlepp.

Vaughan_Schlepp
Vaughan Roydon Schlepp, geboren in 1956 in Tokio, kreeg zijn eerste pianolessen in Engeland, waar hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst in het openbaar optrad. Hij zette zijn studie voort in de Verenigde Staten, speelde zijn eerste piano-concert toen hij twaalf was, en behaalde tenslotte twee graden ‘magna cum laude’ bij Maria Luisa Faini aan de Eastman School of Music te New York. Een groeiende belangstelling voor oude muziek bracht Schlepp ertoe naar Nederland te gaan om te studeren bij Gustav Leonhardt. Zijn gelijktijdige ‘ontdekking’ van de 18e en 19e eeuwse forte-piano en Hammerklavier leidde tot het aanschaffen van een in circa 1835 gebouwde Broadwood vleugel.
Als uitvoerende op clavecimbel, en op oude en moderne piano geeft Schlepp door de gehele wereld vele concerten, lezingen en master-classes en heeft tevens een groot aantal radio-, televisie- en CD- opnames gemaakt. Hij heeft als solist met orkesten in Nederland en Amerika gespeeld, en wordt regelmatig geëngageerd door zeer uiteenlopende artiesten, zoals cellist Anner Bijlsma, sopraan Barbara Schlick, bariton Max van Egmond, violiste Lucy van Dael, en de bassist Hans Roelofsen. Als continuo- en solo-organist heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de onlangs verschenen, zeer succesvolle opnames van de complete Bach-cantates. Schlepp is intensief betrokken bij moderne muziek en theater en is daarnaast werkzaam in Amsterdam als leraar en repetitor voor zowel zangers als instrumentalisten. Vaughan Schlepp was mede-oprichter van het Frühling Trio  in 2009.

* kaarten bestellen >>

* terug naar overzicht seizoen 2018-2019 >>