OLIVIER MESSIAEN, KWARTET VOOR HET EINDE VAN DE TIJD

QUATUOR AETERNUM

Quatuor Aeternum startte in de zomer van 2019 tijdens het Internationaal Music Workshop & Festival in Duitsland. De leden komen uit vier landen van drie continenten; de initiatiefnemer van dit internationaal samengesteld ensemble is de cellist Arjen Vredenberg. De groep werd gevormd om Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen te bestuderen en uit te voeren. Deze compositie wordt wel gezien als een van de diepzinnigste kamermuziekwerken van de 20e eeuw.
Het ensemble wil met de concerten een bijdrage leveren aan een dieper besef van de betekenis van oorlog en vrede. Heftige klanktapijten grijpen naar de keel als een directe verwijzing naar de verschrikkingen van oorlog. Een bijzonder concert!

Olivier Messiaen componeerde zijn
Quatuor pour la fin du temps in krijgsgevangenschap voor de ongewone combinatie van viool, cello, klarinet en piano en zei later over deze uitvoering: ‘Nooit is er met meer aandacht en begrip naar mijn muziek geluisterd’.
De première vond plaats op 15 januari 1941 in een ijskoude barak waar honderden Franse krijgsgevangenen en hun bewaarders in doodse stilte luisterden naar de aangrijpende uitvoering door Messiaen en drie medegevangenen. Met het einde der tijden doelde de religieuze componist Messiaen op het einde van de begrippen heden en verleden, dat wil zeggen de eeuwigheid
.

QE 2
Quator Aeternum:: Arjen Vredenberg (NL) cello, Josje ter Haar (NL) viool, Marta Xavier (Portugal) klarinet en Evelina Vorontsova pianoVanzelfsprekend nemen we alle coronaveiligheidsmaatregelen in acht, zodat u met een veilig gevoel het concert kunt bezoeken. Daarom is het maximale aantal bezoekers dat wij zullen toelaten, op 60 gesteld. Ook vragen wij u vooraf te reserveren – met opgave van naam en telefoonnummer.

Reserveren kan per telefoon 06 45184525, via deze website  (klik HIER)  of per mail: info@concertenwittekerk.nl. De reservering is pas geldig na overschrijving van het bedrag ad € 18,00 p.p. (jongeren €8)
Ons rekeningnummer is NL 42 TRIO 02547 12843
t.n.v. St. Cultuur Witte Kerk Heiloo.