JOE PUGLIA en ELLEN CORVER
spelen Claude Debussy, Klaas de Vries en Schubert

Dit concert valt in het kader van een kleine tournee getiteld Afscheid van een viool waarin Joe Puglia afstand doet van zijn Gagliano, die hij de afgelopen 9 jaar in bruikleen had van een Amerikaanse mecenas. Een Gagliano-viool behoort tot de top van de Italiaanse vioolbouw. Afscheid dus, maar ook een zoektocht naar een waardige vervanging en naar sponsors om die te kunnen bekostigen.
De Vioolsonate is de laatste compositie van Claude Debussy, die in 1918 overleed. De vioolsonate was bedoeld als derde sonate in een cyclus van zes sonates voor diverse instrumenten. Het is een redelijk korte sonate, waarvan de uitvoering in totaal ongeveer 13 minuten beslaat. De première op 5 mei 1917 werd gespeeld door Gaston Poulet, met de componist zelf aan de piano. Het was Debussy's laatste openbare optreden.
Spiegelpaleis werd in 2012 door Klaas de Vries geschreven met als uitgangspunt de vraag: welke kant moet het opgaan met de westerse gecomponeerde muziek?
Het Doelen Ensemble vroeg hem een nieuwe compositie te schrijven en hij besloot tot een stuk waarin twee tegenovergestelde ontwikkelingen tegelijk plaatsvinden. Tonale en atonale muziek komen hier samen, en er zijn duidelijke referenties aan Schubert. Deel 4, voor viool en piano, is getiteld: Terug…opnieuw beginnen!
Fantasie in C-majeur van Franz Schubert is door hem in 1827 geschreven in opdracht van de Weense violist Josef Slawik. De kritieken waren nogal verdeeld. Enerzijds was er de mededeling van de recensent van de Allgemeine musikalische Zeitung dat dit werk van zijn favoriete componist hem…..op geen enkele wijze beviel. Anderzijds gaf de Britse criticus van The Harmonicon te kennen dat het muziek was die boven het gangbare niveau uitsteeg. De compositie behoorde al snel tot het favoriete repertoire van de grote violisten uit die tijd, en daarna.

Programma:
Claude Debussy (1862 – 1918) Vioolsonate
Klaas de Vries (1944) Terug... opnieuw beginnen. Uit: Spiegelpaleis
Franz Schubert (1797 – 1828) Fantasie in C-majeur

Joe Puglia:Ellen Corver
Geboren in 1984 in New York begon Joe Puglia op 4-jarige leeftijd met viool spelen. In 2008 behaalde hij een Master of Music diploma bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij bij het eindexamen de hoogst mogelijke cijfers behaalde.
Hij maakte zijn solodebuut in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens het Holland Festival 2009. De recensies waren lovend. Hij heeft in veel beroemde zalen gespeeld, zoals Carnegie Hall, Lincoln Center (New York) en Queen Elizabeth Hall (Londen). Hij heeft verschillende prijzen in het Vriendenkrans Concours in het Concertgebouw en het Concorso Internazionale Andrea Postacchini in Italië. Joe is regelmatig als gast-concertmeester te horen bij diverse Nederlandse orkesten.

Pianiste
Ellen Corver is niet alleen bekend geworden door haar uitvoeringen van de werken van Debussy, Ravel, Brahms, Beethoven en Haydn, maar heeft ook naam gemaakt als vertolkster van hedendaagse muziek. Als soliste trad ze op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest en Asko-Schönberg Ensemble. In 1988 was ze mede-oprichtster van het Osiris Piano Trio. Ze liet hedendaagse componisten twintig nieuwe opdrachtwerken voor dit ensemble schrijven. Haar 15 cd’s kregen lovende kritieken. Ze wordt vaak uitgenodigd voor het geven van internationale masterclasses.

Datum en tijd: zondag 21 november 2021 om 15:00 uur

Wij vragen u vooraf te reserveren -met opgave van naam en telefoonnummer. Ook vragen wij u het te betalen bedrag (€ 18 p.p. (jongeren € 8) te storten op onze bankrekening: NL 42 TRIO 02547 12843 t.n.v. St. Cultuur Witte Kerk Heiloo, Zaandam. Reserveren kan per telefoon 06 45184525, via deze website of per mail: info@concertenwittekerk.nl.
Vanzelfsprekend passen wij bij entree de coronacheck toe.