EIK EN LINDE en OLGA PASHCHENKO

Influencers en volgers: Mozart en Salieri

Bijzonder inspirerend om deze heldere, energieke muziek te beluisteren na een lange periode waarin levende muziek vrijwel alleen nog via elektronische weg tot ons kwam. Eik en Linde brengt dit programma als teken van leven, van zichzelf, maar ook van alles waar muziek voor staat: hoop, energie en vreugde.
Het programma van deze zaterdagmiddag omvat Mozart en Salieri.
IMG_3483
Van Mozart speelt Eik en Linde de beroemde 40ste Symfonie en het 17de Pianoconcert, van Salieri het Dubbelconcert voor fluit en hobo en een Fuga voor strijkers. In Mozart’s pianoconcert horen wij de begaafde jonge Russische fortepianospeelster Olga Pashchenko. De solisten in Salieri’s dubbelconcert zijn Roel Stern, fluit en Marjolein Koning, hobo. Mozart doet in zijn kunstenaarschap wel wat denken aan die andere grote musicus met een M, Paul McCartney. Vaak banale maar soms opeens heel rake teksten, en muzikaal altijd in staat om je de adem te benemen met diepte en betekenis, maar soms ook daar uitgesproken banaal. In dat laatste opzicht laat McCartney Mozart trouwens ver achter zich, waarschijnlijk door een volkomen gebrek aan zelfkritiek. Hoe dat ook zij, we hebben hier te maken met genialiteit. Salieri, een oudere, zeer gearriveerde collega van Mozart, had dat snel door en benijdde Mozart daarom. Mozart had iets wat Salieri meende te missen. Hoe diep dat allemaal is gegaan weten wij niet, maar het is de moeite waard om naar deze tijdgenoten te luisteren, en te horen waar de verschillen liggen. Eik en Linde speelt op instrumenten uit de klassieke periode, zoals eerder werd gedaan in de symfonieën van Haydn, die een paar jaar lang een rode draad vormden in de programmering.

Olga Pashchenko
Olga-Pashchenko-Yat+Ho+Tsang
Wat een persoonlijkheid, wat een pianistisch raspaardje.— Biëlla Lutmer in De Volkskrant
Olga Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, fabelachtige techniek en gepassioneerde spel tot één van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Ze speelt een breed repertoire op diverse toetsinstrumenten, van Bach op klavecimbel, Beethoven op historische piano, tot Ligeti op moderne Steinway. Na haar studie in Rusland volgde zij een post-graduate in fortepiano en klavecimbel. Beide studies sloot zij cum laude af. Sinds september 2017 is zij hoofdvakdocent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam.
Olga, bekend van radio- en TV (o.a. bij Podium Witteman en Vrije Geluiden) trad op vele nationale en internationale festvals op, o.a. ook als orkest-solist, zoals onlangs met het Orkest van de 18-de eeuw, de Meininger Hofkapelle, MusicAeterna Perm en Collegium 1704. Sinds 2012 is Olga ‘Hausmusikerin’ bij het Beethovenhaus in Bonn. Tot de indrukwekkende palmares van Olga Pashchenko behoren prijzen op Festivals en concoursen in Moskou en Karinthië, het Fortepianoconcours Kremsegg, het Internationale Hans-von- Bülow-concours (inclusief de Chopin-prijs), het Oudemuziekconcours Brugge, het Internationale Premio Ferrari Fortepianoconcours, het Bachconcours in Leipzig en het Grachtenfestival en het Geelvinck Fortepiano-concours in Amsterdam. In Heiloo heeft u driemaal met het spel van Olga kunnen kennismaken: twee keer in de Witte Kerk en een keer in de Cultuurkoepel. Op 25 september dus weer. Maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is zeer beperkt!

Datum en tijd: zaterdag 25 september 2021 om 15:00 uur

Meer informatie over Eik en Linde: https:eiklinde.nl

Vanzelfsprekend nemen we alle coronaveiligheidsmaatregelen in acht, zodat u met een veilig gevoel het concert kunt bezoeken. Daarom is het maximale aantal bezoekers dat wij zullen toelaten, op 60 gesteld.Reserveren kan per telefoon 06 45184525, via deze website  (klik HIER)  of per mail: info@concertenwittekerk.nl. De reservering is pas geldig na overschrijving van het bedrag ad € 18,00 p.p. (jongeren €8)
Ons rekeningnummer is NL 42 TRIO 02547 12843 t.n.v. St. Cultuur Witte Kerk Heiloo.

Wilt u bij aanmelding behalve uw emailadres uw telefoonmnummer opgeven? Mogelijk moeten wij u kunnen bereiken om iets te kunnen meedelen, bijv. dat er, gezien het beperkt aantal plaatsen, geen plaats voor u is.