DELTA PIANOTRIO

klik voor vergroting
Het Delta Pianotrio heeft sinds zijn oprichting in 2013 gespeeld in vele landen, zoals Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Groot Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. In Heiloo hebben we dit trio al drie keer eerder mogen beluisteren. Het drietal won in de loop der jaren eerste prijzen op festivals in Litouwen en Italië en tijdens het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland.
Overrompelend en imponerend zijn ze, maar ook innemend in hun tomeloze energie en vrijheidsdrang. De jonge musici brengen met veel speelplezier alle muziek tot een nieuw en verrassend leven en tonen vanaf het begin een vanzelfsprekend meesterschap over de materie. Ze zijn overtuigende pleitbezorgers van zowel het vertrouwde repertoire als van nieuwe composities, zoals die van Lera Auerbach.

De leden van het trio zijn
Gerard Spronk, viool
Irene Enzlin, cello
Vera Kooper, piano

Bijzonder in dit programma zijn de composities van de Letse componist Peteris Vasks en de Fransman Eric Tanguy. Ze behoren tot de meest gespeelde componisten van hun generatie maar worden in Nederland zelden gehoord. Verrassend en nieuwsgierig makend!
Vasks heeft een sterke verbinding met de natuur.
Plainscapes is een werk dat oorspronkelijk voor koor, viool en cello werd geschreven, waarbij het koor de tekstloze begeleiding is voor de allengs virtuozere solopartijen. De titel verwijst naar Peteris’ band met de natuur en naar zijn liefde voor de sterrenhemel.
Eric Tanguy is wereldwijd een van de meest gespeelde Franse componisten van deze tijd. Zijn muziek wordt weliswaar soms als ‘te klassiek’ bestempeld, maar ook zeer gewaardeerd als de onbelemmerde expressie van een vrije geest. Hij heeft een bijzondere band met de cello en schreef soloconcerten voor Rostropovich. Het uit te voeren stuk
Invocation schreef hij voor het 9e Mstislav Rostropovich celloconcours.
Beethovens beroemde
Mondscheinsonate vormt een mooie brug tussen deze twee expressieve tijdgenoten en hierin kunt u Irene Enslin en Vera Kooper in een uitdagende solorol horen spelen. Daarnaast staan er op het programma stukken van de klassieke meesters Haydn en Brahms. Te klassiek dit allemaal? We zullen het zien en horen!

Recensie in
De Volkskrant:
Er zijn momenten, zeker in het slotdeel van Sjostakovitsj, wanneer je denkt: o wat goed. De Delta’s zijn ritmisch sterk, Vera Kooper kan on-Nederlands parelend spelen, Irene Enzlin is het stadium van talent ver voorbij.

Recensie van Bas van Westendorp:
‘Het Trio van Sjostakovitsj’, uitgevoerd door het Delta Pianotrio, kan in een concertzaal het publiek in totale verbijstering achterlaten. Het is zo aangrijpend dat het je pakt en niet meer loslaat

Programma:
Haydn: Pianotrio in E groot, Hob. XV:28
Vasks: Plainscapes
Pauze
Beethoven: Piano Sonate Nr. 14. Op.27 Nr.2 ‘Quasi una fantasia”, (Mondschein)
Eric Tanquy: Invocation voor solo cello
Brahms: Pianotrio Nr. 3 in c klein


U kunt hier het Delta Pianotrio zien en horen in het programma Podium Witteman (februari 2019)
Terug naar Seizoenoverzicht >>