GERARD BOUWHUIS & SEPP GROTENHUIS,

twee duivelskunstenaars op één vleugel

Deze pianisten komen o.a. met de prachtige, spectaculaire versie voor piano 4-mains van Strawinsky's meesterwerk Le Sacre du Printemps. Een werk dat zelden wordt uitgevoerd, omdat het een buitengewoon gecompliceerd avontuur is voor de twee pianisten om deze grootse en sfeervolle compositie op kleine schaal volledig tot zijn recht te laten komen.
Strawinsky's Sacre du Printemps is een van de grote muzikale meesterwerken van de twintigste eeuw. Gerard Bouwhuis en Sepp Grotenhuis spelen Strawinsky’s eigen bewerking voor piano quatre-mains. Op zich al genoeg om voor naar de Witte Kerk te komen. Maar er is meer prachtigs deze middag: Schubert's Fantasie in f-klein bijvoorbeeld: mooiere muziek is er voor piano niet geschreven. Verder de tedere, respectvolle bewerkingen die György Kúrtag maakte van zes Bach-koralen en van Sergej Rachmaninov 6 Morçeaux , opus 11.

Gerard&Sepp 3
Gerard Bouwhuis profileert zich, na de afronding van zijn conservatoriumopleiding, als vertolker van nieuwe, meestal twintigste-eeuwse, pianowerken. Hij geeft niet alleen recitals, maar is ook een gewilde gast bij veel vooraanstaande muziekgezelschappen in Nederland.
Sepp Grotenhuis debuteerde op vijftienjarige leeftijd als solist bij het Residentieorkest. Hij studeerde aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en het KCH. Zijn vele uitvoeringen van het Pianoconcert van Schönberg en de cd-registratie van diens complete kamermuziekwerken in samenwerking met het Schönberg Kwartet zijn vermeldenswaard.
Beiden maakten deel uit van het roemruchte Amsterdamse Piano Kwartet van Maarten Bon, dat als enige wereldwijd een eigen bewerking van de Sacre du Printemps van Strawinsky mocht uitvoeren. Strawinsky had bewerkingen van dit stuk uitdrukkelijk verboden, maar voor deze versie werd een zeldzame uitzondering gemaakt. Toch is Strawinsky’s eigen bewerking voor piano quatre-mains eigenlijk nog spannender, en misschien wel effectiever. Deze bewerking wordt deze middag uitgevoerd.

Recensie in De Orkaan – Zaans Nieuws
"Hoogtepunt was Strawinsky’s eigen bewerking voor piano quatre-mains van zijn Sacre du Printemps. Een stuk dat ondoenlijk lijkt, maar deze twee topmusici weten er wel raad mee. Het bankje waarop de twee mannen zitten is net aan breed genoeg, maar op het klavier zitten ze elkaar af en toe lelijk in de weg. Soms lijkt er simpelweg geen plek te zijn voor de arm van de ander, maar die komt er dan toch te zitten. Je moet elkaar dus wel goed gezind zijn. Soms zitten de vingers van de een op de witte toetsen, terwijl de ander de zwarte toetsen erboven beroert. Voor de toeschouwer is dit prachtige stuk niet alleen fantastisch om naar te luisteren, maar het levert ook een spannend schouwspel op. Buitengewoon knap, een soort topsport."

Datum en tijd: zondag 31 oktober 2021 om 15:00 uur

Wij vragen u vooraf te reserveren met opgave van naam en telefoonnummer.
Ook vragen wij u het te betalen bedrag (€ 18 p.p. (jongeren € 8) te storten op onze bankrekening: NL 42 TRIO 02547 12843 t.n.v. St. Cultuur Witte Kerk Heiloo, Zaandam. Reserveren kan per telefoon 06 45184525,
via deze website of per mail: info@concertenwittekerk.nl.
Vanzelfsprekend passen wij bij entree de coronacheck toe.